מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

טראומה פוסט טראומה

טראומה ופוסט טראומה

/ נעמי בר

     טראומה ופוסט-טראומה 

טראומה נגרמת על-ידי התרחשות שהיא מחוץ לטווח החוויות האנושיות הרגילות ומאיימת על שלמותו הפיזית ו/או הפסיכולוגית של האדם ועשויה לגרום למצוקה חמורה לחווים אותה.      בהגדרה זאת נכללים למעשה הן אירועים חד- פעמיים, כגון מוות של אדם קרוב, תאונה או פיגוע והן חוויות חיים חוזרות ונשנות הנקראות טראומות התפתחותיות כגון אלימות גופנית או נפשית, חווית נטישה פיזית או רגשית בשנות החיים המוקדמות.                                                                        חוויות אלו, בהמשך חיינו, עלולות לגרום לתחושות מציפות המתבטאות בדיכאון ובחרדה.            פטר לוין, בעל תואר דוקטור ברפואה ובמדעים ופסיכולוג בהכשרתו, תהה מדוע בעלי חיים בטבע, כמעט ואינם סובלים מטראומות? מתוך הנחה, כי על ידי הבנת המנגנון המחסן את בעלי החיים מפני טראומה,נוכל לחשוף את מסתורי הטראומה האנושית. פיטר לוין מצא בעל-חיים בטבע, אשר חש מאוים, יקפא אל מול סכנה מתקרבת, תגובת קיפאון זאת, תגרום לכל מערכות הגוף להתכווץ וכשתחלוף תחושת השוק הראשוני, הוא ינער את גופו מאנרגיית הפחד ויגיב בבריחה או התקפה, (freeze, fight, flight). שחרור זה, הבא לידי ביטוי בניעור גופני או רעד ישחרר את האנרגיה הקפואה והוא יוכל להמשיך בחייו ללא כל תסמינים פוסט-טראומטיים.

לעומתם, בני-האדם הם יצורים בעלי-תודעה המשתמשים בחלק המוח, הנקרא "המוח החדש" - האינטליגנטי בכדי לעבד חוויות. וכאשר מתרחשת חוויה טראומטית אין אפשרות לגוף להשלים את תגובתו הטבעית לטראומה, בצורת ניעור ורעד. כך שמערכות הגוף והעצבים נשארות חסומות על ידי אנרגיה מאיימת, שלא השתחררה. 

אם כן, נראה כי טראומה אינה רק אירוע פסיכולוגי - רגשי. אלא גם ואולי בעיקר, אירוע גופני המשפיע עמוקות על מערכות הגוף והעצבים וגורם למה שנקרא בספרות המקצועית, תגובת דחק פוסט-טראומטית (PTSD).                                                                                                        יתרה מכך,נראה כי תסמונת פוסט-טראומה הינה, למעשה, אירוע גופני שלא הושלם כדרך הטבע אשר גורם לתחושת הפחד המאיימת להישאר במערכות הגוף והעצבים וכך לחסום את הזרימה והשחרור הטבעית של הגוף.האדם אשר חווה טראומה יחוש תקוע באותו אירוע או חווית חיים מכאיבה המשחזרת את עצמה שוב ושוב ויחוש מאוים גם כאשר אין אירוע ממשי המאיים על חייו.

ישנן מגוון התרחשויות פיזיות בחוויה טראומטית - זעה קרה, נשימה מואצת, שרירים מכווצים,קצב לב מהיר. כל אלו, מלווים את מי שחווה תסמונת דחק פוסט-טראומטית . למעשה הגוף מוכן ללחימה או בריחה באופן תמידי גם ללא מצב מאיים אובייקטיבי. מבחינה גופנית- נפשית ישנה תחושה כי הראש עובד מהר עד כדי תחושת כובד וכאבי ראש. שרירי העיניים והפנים מכווצים ובעת הרפיה יתכנו אף עפעופים שנועדו לשחרר אנרגיה עודפת. ישנה תחושה של ניתוק שיכולה להתבטא בתחושת ריחוף עד כדי סחרחורת. איזור הראש, המצח, הצוואר והעיניים מכווצים תמידית עקב הצורך לשלוט בחוויית האיום החוזרת ונושנת מפלג הגוף התחתון- האזור הרגשי,הבטן והחזה.

הטיפול  הגופני-נפשי בתסמונת פוסט-טראומה מושתת על בניית חווית הכלה עם המטפל, המאפשר מגע עם החוויה הטראומטית ושחרור פיזי- רגשי- אנרגטי של החוויה המאיימת במקורה. כל זאת, על מנת לאפשר תנועה וזרימה (להבדיל מקיפאון), המרחיבה את מערכות השרירים המכווצות וכך מאפשרת שחרור ופריקה של חווית הטראומה.

 

 

 

נעמי בר
מוסמכת בפסיכותרפיה גופנית -( body psychtherapy ),הוכשרתי הן בפסיכולוגיה קלאסית (פסיכואנליטית ) והן בתראפיה גופנית-נפשית
מוסמכת בפסיכותרפיה גופנית -( body psychtherapy ),הוכשרתי הן בפסיכולוגיה קלאסית (פסיכואנליטית ) והן בתראפיה גופנית-נפשית
פסיכותרפיה
פסיכותרפיה גופנית מתייחס, אל כל הרבדים שבאדם מאפשרת שחרור הן פיסי והן נפשי אשר מאפשר לפוטנציאל הטמון בנו לצאת החוצה וליצור שינוי בכל הרמות- המחשבה, הרגש וההתנהגות.
ירמיהו
תל - אביב
050-7399852
קישור לאתר
בריאות ורפואה - בריאות הנפש
תאריך: 28/9/2010
תגיות:   דמיון מודרך    דמיון    חרדה    דיכאון    טיפול בחרדה    טיפול בחרדות    טיפול בדיכאון    פסיכותרפיה    התקפי חרדה    פסיכותרפיה גופנית    גוף-נפש טראומה    פוסט טראומה    מתח    דאגה    מחשבה דימוי עצמי חיובי    חרדה    ביקורת עצמית    הילד הפנימי    דימוי עצמי    מודעות    הערכה עצמית ביטחון עצמי    הפרעת חרדה    דימוי עצמי נמוך    חשיבה חיובית    התקף חרדה    חרדה כללית טיפול בחרדה    סדנאות    מטפל    פסיכותרפיה גופנית    איזון גוף נפש    חרדות       


ממומן

מאמרים נוספים בתחום בריאות ורפואה - בריאות הנפש

הפרעות חרדה / LoadSEO SEO
חרדה היא תגובה טבעית לחלוטין של הגוף למצב של התגוננות מפני סכנה. אך לפעמים החרדה יכולה להשתלט לנו על החיים ולפגוע באיכות החיים. על מנת להתמודד עם חרדה יש לאתר את מקור הבעיה ולטפל בה מן השורש.
חרדה ודיכאון / LoadSEO SEO
קיים מתאם גבוה בין חרדה ודיכאון מאחר ומי מאיתנו שסובל מחרדה באופן כרוני לא יהוך לדכאוני בסופו של דבר. לכן התמודדות עם דיכאון חייבת לפתור בראש ובראשונה את בעיית החרדה.
חרדה חברתית וטיפול חברתי / LoadSEO SEO
הסיבות לחרדה חברתית הן רבות. טיפול חברתי יכול להיות טיפול יעיל בחרדה מסוג זה. זאת משום שעצם ההמצאות שלנו בחברה ועם אנשים במסגרת הטיפול מהווה התמודדות עם הגורם המאיים.
חרדה חברתית קשה / LoadSEO SEO
ככול הידוע כ- 7% מהאוכלוסיה סובלים מחרדה חברתית. צפוי גם ש- 13% ילקו בה במהלך חייהם. רבים מאלה הלוקים בחרדה חברתית חושבים כי הם היחידים שסובלים ממנה.
חרדה וסימפטומים / LoadSEO SEO
לחרדה ישנם סימפטומים רבים היכולים להתבטא בדרכים רבות. לרוב נוכל לראות סימפטומים כתוצאה מאירוע טראומטי. הסימפטומים יכולים להופיע כתוצאה מאירוע טראומתי. על כך במאמר הבא.
נפגעי חרדה / LoadSEO SEO
נפגעי חרדה פוגשים במצבים טראומטיים אותם הם לא מסוגלים לפתור. אין הם מסגלים לפתור בעזרת הכלים שרכשו במהלך חייהם את המצוקה אליה נקלעו מסיבה כזאת או אחרת.
גופנו - אוטוביוגרפיה מהלכת / נעמי בר
פסיכותרפיה גופנית מתחילה בהגדלת המודעות לגוף. לעיתים, המעבר מהנסיון לפתור בעיות ברמה הרציונאלית להקשבה לתכנים עמוקים יותר שמעורר גופנו, הינה למידה מחדש של התחברות והקשבה לעצמנו.
דמיון מודרך במודעות / אסנת בוקופצר
דרך אנחנו מאפשרים לעצמנו לחיות במודעות. הדמיון ניתן לנו כדי לאפשר לדברים לקרות. הדמיון אינו מוגבל בתבניות אמונה, או תחום על ידי זמן, מרחב או הגוף הפיסי ומאפשר לנו לגלות מה אנחנו רוצים מעצמנו, מהחיים.
אינטימיות ומערכות יחסים / נעמי בר
כולנו נעים קדימה ואחורה בין הפחד מפני נטישה ובין הפחד מפני מחנק. יש מי שנותרים בודדים, כי הם חוששים שיחנקו אותם הרגשות הקשורים ביחסי קירבה. אחרים מסרבים לנתק קשרים הרסניים.
בדידות ודיכאון / נעמי בר
האדם, כיצור חברתי, נזקק לחברתו של הזולת. יחסים בינאשיים מעניקים לאדם תמיכה,הערכה וכבוד. הזולת מגלה בנו עניין, נותן בנו אמון, מעניק לנו מידע ומסייע לנו בעת מצוקה, אם בעצה, בתמיכה או בסיוע חומרי.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים