מאמר - האתר הראשי להפצת מאמרים וקידום מקצועי
כניסה למערכת כותבי מאמרים כתיבת מאמר חיפוש מאמר מאמרים
 
 
 

יעוץ זוגי

יעוץ זוגי- כל מה שרציתם לדעת

/ דר' שרה ברסלרמן

ייעוץ זוגי -  Counseling Couples

www.family.co.il        ד"ר שרה ברסלרמן, יועצת פרטנית, זוגית ומשפחתית

מהו יעוץ זוגי? למי הוא מתאים? איך נדע אם אנו זקוקים לייעוץ? מה קורה בפגישה הראשונה? האם יעוץ זוגי יכול לפגוע בזוגיות? על שאלות אלו ואחרות תענה דר' שרה ברסלרמן במאמר זה.

מהו טיפול זוגי?  

יעוץ זוגי הינו יעוץ פסיכולוגי הנערך בין מטפל ובני זוג, והמיועד לשקם ולשפר את היחסים הזוגיים. הטיפול הזוגי בודק דפוסי תקשורת, מאבקי כוח, חלוקת תפקידים ואת מה שקרוי "החוזה הזוגי" הלא מודע בין בני הזוג, ומספק תובנות וכלים לשיפור היחסים.

הטיפול הזוגי רואה את הזוגיות כמטרת הטיפול, אולם גם בני הזוג, כיחידים, יוצאים נשכרים  מהשינויים שהם נדרשים לערוך בעצמם או ביחסיהם. היעוץ הזוגי בא לעזור לבני הזוג להתגבר על קשיים ביחסים, או לבחון האם להישאר יחד או להיפרד. במקרים מסוימים, בני הזוג באים לאחר שהחליטו על פרידה וגירושין, והם מעוניינים בליווי מקצועי להקלת המהלך.
מחקרים הראו כי 75% מהזוגות שפנו לייעוץ זוגי שיפרו את הזוגיות כתוצאה מהטיפול, לעומת 15% של זוגות שהצליחו לשפר את זוגיותם בעצמם. כמו כן, לא נמצאו ראיות לכך שהזוגיות נפגעה עקב הטיפול הזוגי.
שישים וחמישה אחוזים מהזוגות שהיו בטיפול זוגי דיווחו על שיפור משמעותי ביחסים, בהתבסס על מבחן "סיפוק משפחתי". עוד עלה מהמחקרים, שרוב הזוגות עשויים להפיק תועלת מייעוץ זוגי, אך לא יחוו בהכרח אותן הטבות או תוצאות.
מה ההבדל בין יעוץ זוגי וטיפול זוגי?
טיפול זוגי וייעוץ זוגי הינם למעשה אותו סוג של טיפול, המתמודד עם קשיים בזוגיות. יש המגדירים טיפול זוגי כשיטת פסיכותרפיה ממושכת יותר, הנכנסת למימדים עמוקים יותר של הזוגיות ושל האישיות וההיסטוריה האישית של כל אחד מבני הזוג, ורואים בייעוץ  הזוגי שיטת טיפול הממוקדת ב"כאן ועכשיו". 

 הגישה שלי ביעוץ הזוגי הינה גישה פעילה ומובנית, בעלת מסגרת ברורה של ציפיות ומטרות. מעבר לפגישה הראשונה, בה ישנה לגיטימציה להאשמות הדדיות והחצנת הכעסים, אני מנווטת את הפגישות הרחק מההאשמות, אל הפתרון והשינוי המיוחלים. בסופו של התהליך, בני הזוג יקבלו תובנות חדשות על דפוסי הקשר הבעייתיים ביניהם, וכלים להתמודד עימם ולפתור אותם באופן עצמאי ולאורך זמן. 

למי מיועד הטיפול הזוגי?

הטיפול הזוגי מיועד לזוגות בשלבים שונים של הזוגיות:

טיפול זוגי מיועד לזוגות הנמצאים במשבר, בפרשת דרכים, בהתלבטות לגבי המשך הקשר, ולכאלו המעוניינים לשפר את היחסים הזוגיים: זוגות נשואים במשבר נישואין, זוגות לא נשואים או לפני חתונה, זוגות בנישואים שניים (או יותר) וזוגות חד מיניים. 
האם אתם זקוקים לטיפול זוגי?
  • האם אתם מרבים לריב?
  • האם המריבות שלכם סובבות סביב נושאים מסוימים, ויש להן דפוס קבוע?
  • האם אתם מרבים לשתוק ולא מנהלים תקשורת פתוחה סביב הקונפליקטים שלכם?
  • האם קיים מאבק כוחות ביניכם?
  • האם קיים ביחסיכם אלמנט של הענשה גלויה או סמויה?
  • האם התגלתה בגידה?
  • האם אינכם חשים יותר הנאה או חברות זה בחברת זו?
  • האם אתם חשים שהזוגיות או האהבה שלכם מתו?
  • האם אנשים אחרים או עיסוקים אחרים חשובים לכם יותר מאשר בני הזוג שלכם?
במידה ועניתם בחיוב על אחת השאלות הללו- רצוי לפנות לייעוץ זוגי. מחקרים הראו כי ככל שבני זוג מקדימים לפנות לייעוץ מקצועי- כך גדלים סיכויי הצלחתו!
האם היעוץ הזוגי נערך ביחד או לחוד?
רצוי שבפגישה הראשונה יהיו נוכחים שני בני הזוג, מאחר ובפגישה זו נערכת ההיכרות הראשונית ונוצר "החוזה הטיפולי" בין הזוג והמטפל.
לאחר פגישה זו, יתכנו פגישות אישיות או זוגיות, בהתאם לסוג הבעיה, דפוסי היחסים בין בני הזוג ושיקול הדעת של המטפל לגבי טובת התהליך הטיפולי.
במידה ואחד מבני הזוג אינו מעוניין להגיע לייעוץ, אפשרי להתחיל את התהליך בלעדיו, ולנסות לצרף אותו לטיפול בהמשך. בכל מקרה, עדיף להגיע לייעוץ אפילו בנפרד- מאשר לא לקבל סיוע כלל!
האם הטיפול הזוגי יכול להזיק לקשר הזוגי?
זוגות רבים חוששים שדווקא הימצאותם בתהליך של יעוץ זוגי עלולה לפרק את הקשר, בין אם זה בגלל הצפת הבעיות או בשל המלצת היועץ על פרידה.
לגבי החשש הראשון: בעיות אינן נעלמות אם לא מדברים עליהן. הן רק גורמות לאגירת כעסים ורגשות עוינים- שיתפרצו בזמן הלא מתאים. עדיף להציף את הקשיים והרגשות, ולפתור את הקונפליקט באופן גלוי ואחראי.
לגבי החשש השני: תפקידו של היועץ הזוגי אינו  להמליץ על פרידה. יועץ זוגי אחראי אמור לעזור לבני הזוג להשיג את מטרתם בזוגיות- שיקום הקשר או פירוקו. לעיתים, אין הסכמה בין בני הזוג לגבי המטרה: יתכן מצב בו אחד מהם רוצה לשקם את הזוגיות, ואילו השני מעוניין לצאת מהקשר. במקרה כזה, אין אפשרות, גם לא בטיפול זוגי, לגרום לבן הזוג הרוצה להיפרד, ל"התאהב" מחדש, והיעוץ הזוגי יתמקד בהקלת תהליך הפרידה, והבנת הסיבות לכישלון הזוגיות.
מה קורה בפגישת הטיפול הזוגי הראשונה?
הפגישה הראשונה נועדה להציג אתכם בפני המטפל, להעלות את הנושאים בהם אתם רוצים לטפל, ולספר על המגבלות והיתרונות שיש לכם כזוג, וכל אחד בנפרד.
פגישה זו נועדה לתת גם לבני הזוג הזדמנות להתרשם מהמטפל, ולהחליט אם הם מוכנים להפקיד בידיו את האחריות לטיפול. האם הוא נראה להם מקצועי דיו, בעל ניסיון, בעל יכולת הקשבה והכלה, והאם יש בכלל "כימיה" איתו.
מהם שלבי הטיפול הזוגי?
כל מטפל נוקט בגישה טיפולית המתאימה לאישיותו ולתפיסת עולמו, ובהתאמה לכך יהיו גם שלבי הטיפול והתקדמותו. אני רואה בפונים אלי אנשים היודעים טוב יותר מכל אחד אחר, גם ממני, מה רצונם ומה ציפיותיהם לגבי הזוגיות שלהם.
לפיכך, אני נוהגת לבקש מבני הזוג בפגישה השנייה, בדרך כלל, לבוא עם "רשימת ציפיות" -  מה הם מעוניינים ומקווים להשיג באמצעות הטיפול מעצמם, מבן הזוג וממני. רשימה זו הינה עבורנו ה"מסגרת הטיפולית" של התהליך אותו נעבור יחד. בני הזוג מביעים את ציפיותיהם ושאיפותיהם מהטיפול- ואני, מצידי, מתחייבת לעשות כמיטב יכולתי כדי לצייד אותם בכלים וביכולת להגיע אל מטרות אלו.
לאחר פגישות אחדות, אנו חוזרים אל אותה רשימת ציפיות, ובודקים אחת לאחת מה השגנו ומה לא השגנו (ולמה!).
כפי שניתן לשים לב, אני נוקטת בשלב זה בלשון רבים, שכן אני חשה שהחל מהפגישה השנייה, בה החלטנו להתחיל את המסע המשותף הזה, אני כבר שותפה לבני הזוג במסעם הזוגי.
כיצד נדע אם המטפל מתאים לנו?
קשה מאוד לדעת מראש איזה מטפל יתאים לכם. בדרך כלל גם לא תקבלו המלצות מחברים (למרות שיתכן והם מרוצים מאוד מהמטפל שלהם) מאחר ועדיין ישנה נטייה  לא לחשוף את הפנייה לטיפול. בצר להם, מגיעים אנשים רבים למטפלים דרך דפי זהב או האינטרנט. וגם כאן- רב הבלבול: אפילו לאחר כמה שיחות טלפון עם מספר מטפלים, קשה לדעת במי לבחור....
תנאי חשוב לבחירה הינו היותו של המטפל בעל הכשרה וניסיון לעסוק בתחום. נסו להחליט כבר בשיחה הטלפונית האם הוא נשמע אדיב, סבלני ומקצועי. מטפל המבטיח לכם כבר בשלב זה שיוכל לפתור את בעייתכם במספר פגישות מוגדר מראש- אמור לעורר בכם פקפוק לגבי אמינותו המקצועית.

מכיוון שבבחירת יועץ זוגי בלתי מוכר לכם קיים אלמנט של הימור,  אני ממליצה מאוד לבוא לפגישה הראשונה מתוך הבנה שיש כאן עדיין סוג של בחינה והערכה הדדיות: אתם תשאלו את עצמכם אם אתם יכולים לתת ביועצת או ביועץ הזוגי אמון שיוכלו לפתור את בעיותיכם ; המטפל הזוגי יעריך, כבר בשלב זה, אם ניתן בכלל לקיים טיפול זוגי: הצלחתו של התהליך הטיפולי תלויה במידה רבה בנכונות וברצון של שני בני הזוג לשפר את הקשר ביניהם. במידה והיועץ הזוגי יתרשם שלפחות אחד מבני הזוג אינו מעוניין בכנות בשיפור היחסים והזוגיות, אין טעם להתחיל בטיפול זוגי!

מתי ואיך יודעים שהטיפול הסתיים?
הטיפול הזוגי מסתיים כאשר:
א. הושגו רוב המטרות הטיפוליות שהוצבו בתחילת הטיפול (אין צורך בהשגת כל היעדים, די בכך שיש שינוי אמיתי בגישות, בהתנהגות ובאווירה הזוגית-משפחתית).
ב. הטיפול "נתקע" ללא יכולת התקדמות- הטיפול "נתקע" ללא יכולת התקדמות- אם בשל חוסר מוטיבציה לשינוי של אחד מבני הזוג או שניהם, ואם בשל קיומו של קשר אחר מחוץ לנישואין.
ג. בני הזוג הגיעו למסקנה שאינם רוצים יותר לעבוד על תיקון הזוגיות ומעוניינים להיפרד.
סיום הטיפול יערך בהדרגה, כאשר המרחק בין פגישה לפגישה הולך וגדל, עד לפגישת הפרידה. יחד עם זאת, בני הזוג יודעים כי בכל מקרה שיצטרכו בכך, יוכלו לשוב ולחזור לפגישה אחת או יותר אצל המטפל.
 
­­­­­­­­­­­­­­­­­­__יעוץ פרטני, זוגי ומשפחתי   ד"ר שרה ברסלרמן
            E-mail: [email protected]www.family.co.il
______________________________________________
דר' שרה ברסלרמן
דר' שרה ברסלרמן- יועצת פרטנית, זוגית ומשפחתי בחיפה ובצפון. יעוץ במצבי משבר, לחץ דיכאון, והתלבטות בצומתי החיים. יעוץ זוגי לזוגות במשבר.
דר' שרה ברסלרמן- יועצת פרטנית, זוגית ומשפחתי בחיפה ובצפון. יעוץ במצבי משבר, לחץ דיכאון, והתלבטות בצומתי החיים. יעוץ זוגי לזוגות במשבר.
דר' שרה ברסלרמן- יעוץ פרטני, זוגי ומשפחתי
- יעוץ זוגי לזוגות לא נשואים - יעוץ לזוגות במשבר בנישואין - משבר בגידה, מאבקי כוח ושחיקה - יעוץ במשבר זוגי בשלב "הקן המתרוקן" - יעוץ לזוגות לפני גירושין - ליווי בתהליך ומזעור הנזק לילדים ניסיון רב
חוף השנהב 61
חיפה
04-8262412
04-8348888
בית ומשפחה - יעוץ זוגי
תאריך: 11/7/2010
תגיות:   יעוץ זוגי    טיפול זוגי    דר' שרה ברסלרמן   


ממומן

מאמרים נוספים בתחום בית ומשפחה - יעוץ זוגי

יועצת זוגיות / כותב מדופלם
בוודאי מצאתם את עצמכם יום אחד שקועים בתוך מערכת זוגית המאיימת להטביע אתכם כמו מערבולת ובכוחות אחרונים אתם מנסים להינצל ממנה. יועצת זוגיות מנוסה תעזור לכם ,תציל אתכם מהמערבולת ותראה לכם שאפשר גם אחרת.
טיפול זוגי ביחד או בנפרד / כרמי אומרו
בתהליך טיפול זוגי משפחתי הבעל ימנה את מגרעותיה של אשתו וישכנע אותה כי היא מהווה מרכיב עיקרי בבעיה שמלווה אותם
ייעוץ זוגי – דילמות / כרמי אומרו
ייעוץ זוגי בא לזהות את המקור להתנהגויות שמלוות את האדם בחיי היום יום. יועץ זוגי יברר את אופייה של הדילמה, את הדרך בה היא משפיעה על חייו האישיים
לימודי ייעוץ זוגי במכון פתרונות / כרמי אומרו
כחלק מההתמחות של מכון פתרונות, מכון המנוהל על ידי דוקטור כרמי אומרו ואשתו אליס אומרו, המכון מעביר את הידע הרב בנושא ייעוץ זוגי באמצעות לימודי ייעוץ זוגי באווירה אחרת עם ערך מוסף
לימודי ייעוץ זוגי / כרמי אומרו
לימודי ייעוץ זוגי, למי זה מתאים בעצם? במאמר זה נסקור את תחום לימודי ייעוץ זוגי ונציג בפניכם את תהליכי לימודי ייעוץ זוגי, קהל היעד וכמו כן, ניכן תוכלו לקבל הכשרת לימודי ייעוץ זוגי.
יעוץ זוגי – או טיפול אישי / כרמי אומרו
במהלך יעוץ זוגי הקושי האישי יהפוך לקושי משותף. המטרה בתהליך היא להביא את בעיית החרדה האישית למקום בו בת הזוג מכירה בקושי שלה, מודה בחולשה שלה ומבקשת עזרה.
טיפול זוגי – לאילו מצבים הוא מתאים? / כרמי אומרו
רבים לא יבינו מתי כדאי להגיע ולעבור טיפול זוגי. לעיתים תפיסה ישנה של פעם תאמר להם כי כדי ללכת לתהליך טיפול זוגי, הקשר הזוגי צריך להיות במצב נורא. מצב שאין בו ברירה אלה לקבל טיפול זוגי.
טיפול זוגי – שיטות שונות / כרמי אומרו
טיפול זוגי הינו טיפול פסיכותרפי (ריפוי נפשי) שנועד לסייע לבני זוג לפתור בעיות שונות בחיי הזוגיות. במאמר הבא תוכלו לקרוא על טכניקות טיפול זוגי שנהוגות בישראל.
ייעוץ זוגי בצפון / כרמי אומרו
מחפשים ייעוץ זוגי בצפון אבל לא בטוחים שזה מתאים לכם? וודאי תתפלאו לשמוע שיש מגוון רחב של מכונים וקליניקות המעניקות טיפולי ייעוץ זוגי בצפון על פי גישות שונות ומגוונות
ייעוץ זוגי במרכז – אידיאלי לבעיות בחיי הזוגיות / כרמי אומרו
כמהים למצוא שפה משותפת ולהתמודד עם בעיותיכם? פנו לקבלת ייעוץ זוגי במרכז ותזכו לטיפול מקצועי שיסייע לכם להתמודד עם בעיותיכם וייתן לכם טיפים להתנהלות נכונה במצבי היומיום השונים.
מאמרים תפריט ראשי
שאלות ותשובות
יתרונות
אודות
הסבר
צור קשר
 
 
 
אודות | צור קשר | מפת האתר | אינדקס אתרים | sitemap | סניפים